Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Sueddeutsche: Αθήνα - Tο νέο Βερολίνο;

Sueddeutsche: Αθήνα - Tο νέο Βερολίνο;

Πρώτη καταχώρηση: 29/11/2016 - 10:19
Τελευταία δημοσίευση: 10:43Διεθνή
Sueddeutsche: Αθήνα - Tο νέο Βερολίνο;
Οι αναπάντεχες ψηφίδες δημιουργικότητας εν μέσω κρίσης είχαν ήδη παρακινήσει τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και τους New York Times να αποτολμήσουν το ίδιο ερώτημα. Το επαναλαμβάνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εν αναμονή της Documenta, που θεωρείται η πιο σημαντική έκθεση τέχνης στον κόσμο και γίνεται το 2017, παράλληλα, στο Κάσελ και στην Αθήνα. Για να δώσει την εξής απάντηση:
«Είναι αλήθεια. Σε αυτήν την πόλη, όπως και στο Βερολίνο στην εποχή μετά την πτώση του Τείχους, υπάρχει άφθονος κενός χώρος, τον οποίο καταλαμβάνει η δημιουργικότητα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εγκαταλελειμμένα κτίρια όπως το παλαιό Χρηματιστήριο ή το ξενοδοχείο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας έχουν μετατραπεί σε μεγαλειώδη σκηνικά εκθέσεων από επιμελητές της Μπιενάλε. Σε άλλοτε γκρίζες γειτονιές, όπως στου Ψυρρή και στο Παγκράτι, δραστήριοι άνθρωποι άνοιξαν τον περασμένο χρόνο πρωτότυπα καφέ και εστιατόρια σε πολλά άδεια σπίτια. Ναι, υπάρχουν οι στιγμές αυτές που θυμίζουν παιδική ταινία: ανοίγεις μία μικροσκοπική πόρτα και ξαφνικά βρίσκεσαι σε έναν κόσμο φανταστικό».
Κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις λοιπόν η Αθήνα της κρίσης. Αλλά έγινε και Βερολίνο; Μάλλον χαρακτηριστική η απάντηση του Ελληνογερμανού σκηνοθέτη Πρόδρομου Τσινικόρη:
«Η Αθήνα; Πλάκα κάνεις; Στο Βερολίνο υπάρχουν δουλειές και παρόλα αυτά χορταίνεις με τρία ευρώ. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα και τα πάντα στοιχίζουν έναν σκασμό λεφτά». Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung δεν απογοητεύεται και συνεχίζει το οδοιπορικό του. Θαυμάζει την καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα «Ρομάντζο» στο ιστορικό κτίριο του περιοδικού, επαινεί την Τεχνόπολη και το Πάρκο Ελευθερίας, ενώ μνημονεύει και το καινούργιο στολίδι της πόλης, που δεν είναι άλλο από το νέο σπίτι της Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική διάσταση του εγχειρήματος που προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού: «Το όλο στοίχισε 556 εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί. Και ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Πηγή: DW
πηγή

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΑΨΑΝ 21 ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ…ΣΟΥΗΔΙΑ!!!

ΕΚΑΨΑΝ 21 ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ…ΣΟΥΗΔΙΑ!!!



4f667c6d-4085-4865-b3ec-8d35ee7de0e8Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Όσοι κατηγορούν την Ελλάδα και τους Έλληνες ότι διακατέχονται από ισλαμοφοβία και ότι είναι ρατσιστές, καλά θα κάνουν να ενημερώνονται τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως τα φαντάζονται και ίσως έτσι κατανοήσουν και την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, ο ίδιος ο θρησκευτικός αρχηγός της Τουρκίας, ο αρχιμουφτής Μεχμέτ Γκιορμέζ, κατήγγελλε με έντονο τρόπο ότι στην υποτιθέμενη πιο προοδευτική χώρα της Ευρώπης, της Σουηδία, υπάρχει έντονος αντιισλαμικός ρατσισμός και το πιο εντυπωσιακό, τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί 21 (!!!) επιθέσεις σε μουσουλμανικά τζαμιά τα οποία έχουν πυρποληθεί από εξοργισμένους Σουηδούς. Μάλιστα.
gormezden-avrupadaki-cami-saldirilarina-kidh



..
Ο Μεχμέτ Γκιορμέζ σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο ανέφερε ότι εξαπλώνεται επικίνδυνα η ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες, όπως είναι η Σουηδία, όπου η κατάσταση έχει αρχίσει και εκτραχύνεται σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Βέβαια δεν μας λέει τίποτα για τις προκλήσεις των ίδιων των μουσουλμάνων που έχουν έρθει στην Ευρώπη και για την επιμονή τους να επιβάλλουν τα ισλαμικά τους πρότυπα αντι να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι Σουηδοί, παρόλο που διακρίνονται από την μετριοπάθεια τους, έφτασαν φαίνεται στο απροχώρητο και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο.
Αυτά για να ξέρουμε τι γίνεται και εδώ και τι μπορεί να γίνει και στην χώρα μας όπου κάποιοι φιλοδοξούν να την γεμίσουν με τζαμιά.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Έτρεξαν, τερμάτισαν, χωρίς να... ιδρώσουν


Έτρεξαν, τερμάτισαν, χωρίς να... ιδρώσουν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Χιλιάδες δρομείς έτρεξαν στις 13 Νοεμβρίου στη δύσκολη διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Ανάμεσά τους όμως υπήρξαν και ορισμένοι (λίγες δεκάδες) που δεν έφτασαν στον τερματισμό με θεμιτό τρόπο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η φωτογραφία από τον τερματισμό του πριν από δύο εβδομάδες στον Μαραθώνιο της Αθήνας είναι ακόμη διαθέσιμη στο Διαδίκτυο. Ντυμένος στα μαύρα, με καπέλο και γυαλιά ηλίου να κρύβουν το πρόσωπό του, αλλά την κολλητή μπλούζα να τονίζει τα παραπανίσια κιλά του, ο 47χρονος φαίνεται να καλύπτει με άνεση τα τελευταία μέτρα στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Ο χρόνος του είναι 3 ώρες και 31 λεπτά. Μια προσεκτική ματιά όμως στα σημεία ελέγχου της διαδρομής εγείρει υποψίες.
Δεν έχει καταγραφεί πέρασμά του στους σταθμούς των 5, 10 και 15 χιλιομέτρων. Εμφανίζεται ξαφνικά για πρώτη φορά στα μισά της διαδρομής. Αυτός ο άγνωστος, μεσήλικας, ερασιτέχνης δρομέας φαίνεται να έχει τρέξει τα 21,1 χλμ. σε 56.13, δύο λεπτά δηλαδή πιο γρήγορα από την παγκόσμια επίδοση (58.23). Είναι ξεκάθαρο ότι έκλεψε.
Δεν είναι ο μόνος όμως που έκοψε δρόμο στον αγώνα της 13ης Νοεμβρίου. Μαζί με τον Νίκο Πολιά, παλιό πρωταθλητή του μαραθωνίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει την ηλεκτρονική χρονομέτρηση, εξετάζουμε μία προς μία παρόμοιες περιπτώσεις. Ολοι τους έχουν αποκλειστεί και οι χρόνοι τους δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα αποτελέσματα. Στον Μαραθώνιο τερμάτισαν 13.772 δρομείς, αλλά οι παραβάτες δεν ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμος ο ακριβής αριθμός τους, καθώς η επεξεργασία των στοιχείων συνεχίζεται.
Ενδεικτικά πάντως δρομέας που κάλυψε τα 42 χλμ. σε 4 ώρες και 27 λεπτά εμφανίζεται να έχει τρέξει το πρώτο μισό της διαδρομής σε... 31 λεπτά. Τουλάχιστον τρεις δρομείς φαίνεται ότι ξεκινούν τον αγώνα τους στο 30ό χιλιόμετρο, τερματίζοντας στο στάδιο στις 3 ώρες. Σε μια από τις πιο σύνθετες περιπτώσεις ερασιτέχνης δρομέας, γιατρός στο επάγγελμα, έχει καταγραφεί σε όλα τα σημεία ελέγχου με τελικό χρόνο κάτω από 3 ώρες και 30 λεπτά. Ο ρυθμός του όμως σε διαφορετικά κομμάτια της διαδρομής δεν είναι φυσιολογικός. Τρέχει τα πρώτα και πιο βατά 15 χιλιόμετρα του αγώνα σε 1 ώρα και 20 λεπτά, ενώ διανύει τα επόμενα, ανηφορικά 20 χιλιόμετρα σε 1 ώρα και 18 λεπτά. Και το δικό του όνομα πλέον δεν βρίσκεται στα επίσημα αποτελέσματα. Στο προφίλ του όμως στο Facebook δέχεται τα συγχαρητήρια γνωστών του και γράφει ότι έμεινε ανικανοποίητος από την επίδοσή του. Την επόμενη φορά, σημειώνει, θα είναι πιο γρήγορος.
«Η ματαιοδοξία είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων. Θέλουν να απολαύσουν τη χαρά του τερματισμού χωρίς να προσπαθήσουν πραγματικά», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Δούσης, υπεύθυνος διαδρομής του μαραθωνίου της Αθήνας. Οπως εξηγεί ο ίδιος, κάθε χρόνο αναλαμβάνει τον ρόλο «λαγωνικού» προσπαθώντας να εντοπίσει παραβάτες. «Δεν παραφυλάω στις ρεματιές ή στα σοκάκια την ημέρα του αγώνα», λέει. «Εχουμε δικλίδες ασφαλείας για όσους θελήσουν να κλέψουν». Σε αυτόν καταλήγουν όλες οι ενστάσεις ή καταγγελίες δρομέων, καθώς και οι ύποπτες επιδόσεις που καταγράφει η ομάδα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης του κ. Πολιά. Επειτα ο κ. Δούσης αντιπαραβάλλει τους χρόνους με το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της διοργάνωσης.
Στον αριθμό που καρφιτσώνει στην μπλούζα του κάθε δρομέας υπάρχει τσιπάκι ηλεκτρονικής χρονομέτρησης. Σε εννέα σημεία της διαδρομής τοποθετούνται ειδικοί τάπητες για την καταγραφή των αθλητών. Σε κάποια από αυτά οι διοργανωτές στήνουν και δικές τους κάμερες.
Δρομέας παρακολούθησης
Σε παλαιότερη διοργάνωση στον αγώνα των 10.000 μ. που διεξάγεται παράλληλα με τον μαραθώνιο της Αθήνας, ο κ. Δούσης αντιμετώπισε άλλη μία δύσκολη περίπτωση. Ερασιτέχνης δρομέας 60 ετών με αξιοπρεπείς χρόνους φαινόταν ότι είχε τρέξει στο πιο ανηφορικό κομμάτι με ρυθμό λίγο πιο πάνω από τρία λεπτά ανά χιλιόμετρο. Η τελική του επίδοση δεν καταμετρήθηκε και ο δρομέας παραπονέθηκε. «Οταν μου αποδείξετε ότι είστε πιο γρήγορος στην ανηφόρα από τον Κιπτανούι (επαγγελματίας Κενυάτης δρομέας) τότε θα παραδεχθώ ότι έχω κάνει λάθος», του είπε ο κ. Δούσης.
Οταν είδε ότι ο ίδιος δρομέας είχε δηλώσει συμμετοχή σε επόμενη διοργάνωση, σκέφτηκε να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Εβαλε έναν αθλητή να παρακολουθήσει σε όλη τη διαδρομή τον 60χρονο για να διαπιστώσει εάν ή πώς θα προσπαθούσε να κόψει δρόμο. Τελικά, την ημέρα του αγώνα ο ερασιτέχνης δρομέας δεν φάνηκε στη γραμμή της εκκίνησης.
«Πέρυσι, δύο κυρίες φανερά αγύμναστες ξεκίνησαν στον Μαραθώνιο. Ηταν από τις τελευταίες, σχεδόν περπατούσαν. Κάποια στιγμή τερμάτισαν. Δεν ανιχνεύθηκαν όμως σε καμία φωτογραφία στη διαδρομή», λέει ο κ. Δούσης. Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ότι δρομείς που ανέβαιναν στο όχημα εγκατάλειψης αποβιβάζονταν σε κάποιο σημείο της διαδρομής και τερμάτιζαν κανονικά στο στάδιο παίρνοντας το αναμνηστικό μετάλλιο. Με το φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων όμως και αυτοί διαγράφονταν.

Αγωνίστηκαν με περυσινό αριθμό
Πέρα από εκείνους που έκοψαν δρόμο υπήρξαν και ορισμένοι που αγωνίστηκαν χρησιμοποιώντας νούμερα της περυσινής διοργάνωσης. Συνολικά 77 παλιά νούμερα επαναχρησιμοποιήθηκαν φέτος. Με αυτόν τον τρόπο όσοι τα φόρεσαν κατάφεραν να μπουν στη διαδρομή, να απολαύσουν όλες τις βασικές παροχές (ισοτονικά ποτά, αναμνηστικό μετάλλιο) χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο συμμετοχής (από 40 έως 110 ευρώ για τον Μαραθώνιο ανάλογα με τις προσφορές) που κατέβαλαν χιλιάδες άλλοι δρομείς.
Ο κ. Πολιάς εξηγεί ότι η ανίχνευσή τους ήταν εφικτή από το τσιπάκι που είναι τοποθετημένο στον αριθμό, καθώς κάθε παρτίδα χρησιμοποιείται για μία και μοναδική φορά και φέρει ξεχωριστό κωδικό. Οπως είναι επόμενο και αυτοί διαγράφηκαν από τα αποτελέσματα.
Οι παλιοί αριθμοί δημιούργησαν όμως κι ένα παράδοξο: να τρέχουν στον ίδιο αγώνα δρομείς με ίδιο νούμερο. Την ημέρα του μαραθωνίου ο κ. Δούσης εντόπισε έναν από αυτούς. Φορούσε περυσινό, γυναικείο νούμερο και το είχε διπλώσει έτσι ώστε να μην είναι ορατό το όνομα κάτω από τους αριθμούς.
«Εάν κάποιος προσπαθήσει να κλέψει δεν σέβεται τους αθλητές, ούτε τη διοργάνωση», λέει στην «Κ» ο συντονιστής του μαραθωνίου της Αθήνας, Μάκης Ασημακόπουλος. Παρόμοια περιστατικά δρομέων που δεν τηρούν τους κανόνες προκύπτουν και σε άλλους διεθνείς Μαραθωνίους, γι’ αυτό και ειδικές ομάδες αναλαμβάνουν τον έλεγχο των επιδόσεων. Η υπεύθυνη εγγραφών του Μαραθωνίου της Αθήνας, Τότα Γκολφινοπούλου, λέει ότι κάθε χρόνο αναζητούνται και άλλοι τρόποι για τη θωράκιση της διοργάνωσης. Ο κ. Ασημακόπουλος προσθέτει ότι κάθε καταγγελία ελέγχεται, αλλά πέρα από τη διαγραφή επιδόσεων δεν υπάρχει πειθαρχικός κανονισμός για επιβολή ποινών σε ερασιτέχνες. Μόνον εάν ο παραβάτης συμμετέχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα η ομοσπονδία στίβου αποφασίζει ποιες θα είναι οι κυρώσεις.
Έντυπη

Οι παραψυχολογικές έρευνες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα! Κώδικας Μυστηρίων (24-11-2016)


Κώδικας Μυστηρίων (24-11-2016):Οι παραψυχολογικές έρευνες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα!


Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοε 2016
Μία εκπομπή ..σταθμός για τον Κώδικα Μυστηρίων.Πρώτη φορά πανελλαδικά... και διαδικτυακά,αναλύσαμε με τον Πατέρα Απόστολο Γάτζια από τη Θεσσαλονίκη τα πορίσματα - συμπεράσματα συνεδρίου έρευνας μεταφυσικών φαινομένων -στην Τσεχοσλοβακία- τη δεκαετία του 1960.Οι αποκαλούμενες μεταφυσικές έρευνες πίσω από το ...σιδηρούν παραπέτασμα, στην πρώην ΕΣΣΔ άγνωστες σχεδόν σε όλους τους Έλληνες, γίνονται γνωστές μέσω της εκπληκτικής μελέτης του Πατρός Απόστολου , κατ αποκλειστικότητα στον Κώδικα και τον Βασίλη Μπαντίδη!Τι ήταν η ψυχοτρονική και τι βρήκαν οι Σοβιετικοί για τον μικρόκοσμο, τη δημιουργία, την ύπαρξη του Θεού και τις κρυφές δυνάμεις του ανθρώπου όπως τηλεπάθεια, τηλεκίνηση και ..άλλα άκρως ενδιαφέροντα σε μία εποχή που για το κομμουνιστικό καθεστώς αυτά τα θέματα έκαναν ..."τζιζ"!!!

ΣΧόλιο: Λέει πολλά και ενδιαφέροντα "πράγματα".

Έτσι θα καταλάβετε εάν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από το φούρνο μικροκυμάτων

Έτσι θα καταλάβετε εάν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από το φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια χρησιμότατη εφεύρεση, καθώς μας επιτρέπει να ζεσταίνουμε το φαγητό μας αποτελεσματικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ένα απλό τεστ που μπορείτε να κάνετε με τη βοήθεια του κινητού σας θα σας δείξει εάν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από τη συσκευή.


Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε το κινητό σας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και να καλέσετε από κάποιο άλλο τηλέφωνο τον αριθμό σας για να δείτε αν θα χτυπήσει. Φυσικά, δεν πρέπει να θέσετε σε λειτουργία το φούρνο μικροκυμάτων.

Εάν δεν χτυπήσει το κινητό, αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων μπλοκάρει αποτελεσματικά την ακτινοβολία. Από την άλλη, εάν το κινητό χτυπήσει, σημαίνει ότι η ακτινοβολία του κινητού διαπερνά το φούρνο, άρα σε κάποιο σημείο της συσκευής υπάρχει διαρροή.

Δεν χρειάζεται βέβαια να πανικοβληθείτε εάν ακούσετε το κινητό σας να χτυπά. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ελέγχει τις παραμέτρους ασφαλείας των φούρνων και επιτρέπει μικρές διαρροές, καθώς εγγυάται ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περίπτωση αυτή δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του συνιστά στους καταναλωτές να διατηρούν το φούρνο μικροκυμάτων σε καλή κατάσταση, να ελέγχουν εάν το πορτάκι του φούρνου κλείνει καλά και σε περίπτωση φθοράς να αποφεύγουν τη χρήση της συσκευής μέχρι να επισκευαστεί από επαγγελματία τεχνικό.
pronews.gr

Ψηφιδωτή τέχνη


ΠΛΑΚΑΚΙΑ-ΠΕΤΡΕΣ-ΨΗΦΙΔΩΤΑ

Ψηφιδωτή τέχνη αγίων και όχι μόνο, πέτρες και πλακάκια εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, μερεμέτια. Λειτουργεί και με παραγγελίες. ΟΛΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ

*********************
Ας διαφημίσω τον κύριο που καλλιτέχνησε (!) τον πεζόδρομό μας, με αφορμή το φυσικό αέριο!
Μπορεί να είναι καλός τεχνίτης, μα μου έσπασε τα νεύρα, δεν το συζητάμε! 
΄
Ήξερε και τον Λιαντίνη!

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Το λάδι... Σημεία των καιρών ...

Νίκος Ξανθόπουλος

Ο Nikos Xanthopoulos πρόσθεσε 5 νέες φωτογραφίες.
Μαζεύουμε ελιές. Χαθήκαμε απ´την πιάτσα. Θέρος, τρύγος, πόλεμος, λέγανε οι παλιοί. Ξεχάσανε κι αφήσαν απ´έξω το μάζεμα της ελιάς που θέλει χρόνο. Ίσως γιατί και να καθυστερήσεις λίγο, πάλι τις μισές θα τις βρείς να τις μαζέψεις. Τώρα τελευταία εκτός απο τους αγέρηδες, κλέβουνε κιόλας. Στο λιοτρίβι κάποιοι αλέθουν χωρίς νά 'χουν ούτε ένα δέντρο...Άλλαξαν οι καιροί. Οι οικογένειες σπανίως σεγκοντάρουν πιά , έχουν άλλες δουλειές . Έτσι φτάνει να σου κοστίζει το λάδι σαν να το αγοράζεις απο τη μαρκέτα...Σημεία των καιρών ...






Το δέντρο


Το δέντρο


thumbnail_alikos
Στο Δημαρχείο καθόταν
και ξάφνου στο μυαλό του,
του ‘ρθε ιδέα τρομερή,
λάμπει το πρόσωπό του.
Ζητάει τους μηχανικούς
Πού ’χει στη δούλεψή του,
να ’ρθουν, το σχέδιο να τους πει,
να τρελαθούν μαζί του.
Σαν ήρθανε τους εξηγεί
πως θέλει απέναντί του
δέντρο ψηλό, που στον Θεό
να φτάνει η κορφή του.
«Αχ αιρετέ, ξέρεις, του λεν
εκείνοι τρομαγμένοι,
είναι εκλογές και ήμαστε
τώρα απασχολημένοι.
Είναι αγώνας που κανείς
δεν γίνεται ν’ αφήσει,
αλλιώς να ξέρεις στο ΤΕΕ
η Νάνσυ θ’ αλωνίσει».
Όταν για Νάνσυ άκουσε
του ανάψαν τα λαμπάκια
έσκουζε και χτυπιότανε
σαν τα μικρά παιδάκια.
«Δεν θέλω αυτό το όνομα
ποτέ να ξανακούσω,
κάντε μου και τις δυο δουλειές,
άντε να μη σας… λούσω».
Έτσι λοιπόν σαν άβουλοι
ακούσανε τον μάγκα
και πάτωσαν στις εκλογές
τους έφαγε η μαρμάγκα.
Μα και στο δέντρο το ψηλό,
εκεί να δείτε χνέρι,
κι αγράμματος καλύτερα
θα τα ’χε καταφέρει.
Το στήσαν κει που το ’θελε
δίπλα σε δέντρο άλλο,
σ’ αληθινό και όμορφο
πράσινο και μεγάλο.
Στη φυσική την ομορφιά
στ’ αληθινό το κάλλος
κάναν ό,τι δεν θα ’κανε
ποτέ κανένας άλλος.
Το κόψανε, το κλάδεψαν
κάθε κλαδί θα ρίξουν,
μήπως το καρακιτσαριό
δέντρο τους αναδείξουν.
Καπεταναίους ψάχναμε
μ’ αποδειχθήκαν μούτσοι,
από ουσία τίποτα
κι από μυαλό κουκούτσι.
άλικος

Έφυγε ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης που ξεγέλασε 638 φορές το θάνατο

ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!

Έφυγε ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης που ξεγέλασε 638 φορές το θάνατο

26 Νοεμβρίου 2016
Ο χρόνος πάγωσε στην Κούβα στις 22.29 το βράδυ της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου. OΦιντέλ Κάστρο, μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα, ένας από τους ιστορικότερους και ασυμβίβαστους πολιτικούς ηγέτες,  ο άνθρωπος που κατάφερε να απελευθερώσει μια χώρα από έναν δικτάτορα και κατάφερε να τη διατηρήσει συσπειρωμένη παρά τον αποκλεισμό της, έκλεισε τα μάτια του για να ξεκουραστεί έπειτα από μια πολυτάραχη και γεμάτη ζωή. 
Ο Φιντέλ Κάστρο ξεγέλασε τον θάνατο αμέτρητες φορές αποφεύγοντας, όπως λέγεται, 638 απόπειρες δολοφονίας που σχεδιάστηκαν εις βάρος του. Όρισε ο ίδιος πώς θα «έφευγε». Κι όταν η στιγμή πλησίαζε, το κατάλαβε και το προανήγγειλε, αποχαιρετώντας με έναν ιδιαίτερο, όχι όμως μοιρολατρικό τρόπο, το λαό της Κούβας. 
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Κομουνιστικού Κόμματος, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας «Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μένα. Δεν είναι το αποτέλεσμα καμίας προσπάθειας, αλλά το καπρίτσιο της μοίρας. Σύντομα θα είμαι σαν όλους τους άλλους. Για όλους μας έρχεται κάποια στιγμή η σειρά μας. Αυτή ίσως είναι μια από τις τελευταίες φορές που ομιλώ σε αυτή την αίθουσα. Ίσως, αλλά οι ιδέες του Κομουνιστικού Κομματος θα παραμείνουν ως απόδειξη ότι σε αυτόν τον πλανήτη, όταν κάποιος εργάζεται με θέρμη και αξιοπρέπεια, θα μπορεί να παράγει αυτά τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που οι άνθρωποι χρειάζονται».
Τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία της Κούβας ανατρέποντας τον δικτάτορα Μπατίστα και καθοδηγώντας τη για μισό σχεδόν αιώνα, τον ηγέτη στον οποίο οι συμπατριώτες του οφείλουν πολλά, αλλά και τον οποίο κατηγορούν για άλλα τόσα και ιδιαίτερα για τις αποφάσεις και τον τρόπο άσκησης εξουσίας την τελευταία δεκαετία της προεδρίας του, οι Κουβανοί γνωρίζουν τα πάντα.
Για όλους τους υπόλοιπους, αυτός ήταν ο Φιντέλ Κάστρο...
Αποτέλεσμα εικόνας για Κάστρο φιντελ
Ημερομηνία Γέννησης: 13 Αυγούστου 1926
Τόπος Γέννησης: Μπιράν, Κούβα
Όνομα: Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους
Όνομα Πατρός: Άνχελ Κάστρο (Εύπορος γαιοκτήμονας)
Όνομα Μητρός: Λίνα Ρους (Οικιακή βοηθός της πρώτης συζύγου του
Άνχελ Κάστρο)
Γάμοι: Μίρτα Ντίας Μπαλάρτ (1948-1955), Ντάλια Σότο ντελ Βάλε (άγνωστη ημερομηνία-σήμερα)
Παιδιά:
Με τη Ναταλία Ρεβουέλτα: Αλίνα Φερνάντες Ρεβουέλτα
Με άγνωστη γυναίκα: Χόρχε Άνχελ Κάστρο
Με τη Ντάλια Σότο ντελ Βάλε: Αντόνιο, Αλεχάντρο, Άνχελ, Αλέξις, Άλεξ
Με τη Μίρτα Κάστρο: Φιντελίτο
Εκπαίδευση: Colegio Dolores in Santiago de Cuba (1942), Colegio Belen στην Αβάνα (Νομική Σχολή-1945), Διδακτορικό στο Αστικό Δίκαιο (1950)

Ημερομηνίες-σταθμοί

1947 - Σε ηλικία 21 ετών συμμετέχει σε αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Αρχιστράτηγου Ραφαήλ Τρουχίλιο στη Δομινικανή Δημοκρατία
1952 - Ο Στρατηγός Φουλχένσιο Μπατίστα παίρνει με πραξικόπημα την εξουσία και ο Κάστρο ξεκινά την οργάνωση ένοπλου κινήματος με απώτερο στόχο την ανατροπή του
26 Ιουλίου 1953: Ο Κάστρο και 165 επαναστάτες επιτίθενται ξημερώματα σε στρατώνα της Μονκάδα, στο Σαντιάγο. Επιλέγουν τη συγκεκριμένη ημέρα, γνωρίζοντας ότι το προηγούμενο βράδυ γινόταν γιορτή και πολλοί από τους στρατιώτες θα έλειπαν ή θα ήταν μεθυσμένοι. Παρόλα αυτά, η επίθεση αποκρούεται.
1 Αυγούστου 1953: Ο Κάστρο συλλαμβάνεται και τον Οκτώβριο το καθεστώς Μπατίστα τον καταδικάζει σε φυλάκιση 15 ετών στο Νησί των Πεύκων, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ.
15 Μαΐου 1955: Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο αποφυλακίζονται, συνέπεια απόφασης του Μπατίστα για γενική αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους. Αμφότεροι εξορίζονται στο Μεξικό, όπου γνωρίζουν έναν Αργεντινό γιατρό από το Ροζάριο. Οι Κάστρο κι ο Ερνέστο 'Τσε' Γκεβάρα οργανώνουν νέο επαναστατικό κίνημα.
2 Δεκεμβρίου 1956: 82 εξόριστοι φτάνουν στην Κούβα, στην Playa Las Coloradas, με το γιοτ «Γκράνμα». Οι περισσότεροι σκοτώνονται αμέσως, κάποιοι άλλοι συλλαμβάνονται και οι μόλις 19 που διασώζονται, καταφεύγουν στην ορεινή περιοχή Sierra Maestra για να αναδιοργανωθούν.
Εκεί, οι αδελφοί Κάστρο, ο Γκεβάρα και ο Καμίλο Σιενφουέγος, το τέταρτο μεγάλο 'κεφάλι' της κουβανικής επανάστασης στήνουν μια πρόχειρη βάση και αρχίζουν επιδρομές κατά μικρών στρατιωτικών πόστων προκειμένου να αποκτήσουν όπλα.
Το Κίνημα της Επανάστασης δυναμώνει πολύ γρήγορα και εξαπλώνεται σε όλη την Κούβα. Οι εθελοντές αντάρτες που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό του Κάστρο γίνονται ολοένα και περισσότεροι και ο Μπατίστα αρχίζει να νιώθει την πίεση.
1 Ιανουαρίου 1959: Στις 31 Δεκεμβρίου, ο δικτάτορας Μπατίστα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κούβα και την Πρωτοχρονιά του 1959, η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή, με την επανάσταση να έχει θριαμβευτική κατάληξη. Παρά τους πανηγυρισμούς, ο Κάστρο δίνει οδηγία στους αντάρτες να διατηρηθεί ο έλεγχος, να μην επικρατήσει χάος και να μην ξεσπάσουν βανδαλισμοί, κυρίως στην επαρχία.
2 Ιανουαρίου 1959: Ο θριαμβευτής Φιντέλ εκφωνεί λόγο στο Σαντιάγο και ξεκινά το ταξίδι του προς την Αβάνα. Σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από τους πολίτες.
f2
REUTERS / PRENSA LATINA
8 Ιανουαρίου 1959: Ο Κάστρο μπαίνει στην Αβάνα όπου τον υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί.
16 Φεβρουαρίου 1959: Αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας
15-26 Απριλίου 1959: Επισκέπτεται τις ΗΠΑ
8 Μαΐου 1960: Κούβα και Σοβιετική Ένωση συνάπτουν επισήμως διπλωματικές σχέσεις
17 Απριλίου 1961: Ομάδα αποτελούμενη από 1.300-1.400 εξόριστους Κουβανούς αποβιβάζεται στον Κόλπο των Χοίρων (Playa Giron). Εφοδιασμένοι με αμερικανικά όπλα, οι Κουβανοί επιχειρούν να ανατρέψουν τον Κάστρο, αλλά αποτυγχάνουν. Κάποιοι σκοτώνονται και όσοι διασώζονται, συλλαμβάνονται. Απελευθερώνονται τον Δεκέμβριο του 1962 με αντάλλαγμα τρόφιμα και φάρμακα αξίας 53 εκατ. δολαρίων.
2 Δεκεμβρίου 1976: Ο Φιντέλ αναλαμβάνει πρόεδρος της Κούβας
Απρίλιος-Σεπτέμβριος 1980: Δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Περίπου 125.000 Κουβανοί μεταναστεύουν στις ΗΠΑ.
19 Απριλίου 1982: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν επαναφέρει την ταξιδιωτική απαγόρευση η οποία είχε αρθεί από τον Κάρτερ τον Μάρτιο του 1977.
21-25 Ιανουαρίου 1998: Υποδέχεται τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β', τον πρώτο που επισκέφθηκε ποτέ την Κούβα.
f1
Reuters / Handout
23 Ιουνίου 2001: Το πρώτο κακό σημάδι για την υγεία του. Κατά τη διάρκεια ομιλίας, αισθάνεται αδιαθεσία και φεύγει από το βήμα υποβασταζόμενος.
Άνοιξη 2003: Συλλαμβάνει και επιβάλλει πολύ αυστηρές ποινές σε αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές
20 Οκτωβρίου 2004: Στο τέλος ομιλίας του και φεύγοντας από το βήμα, καταρρέει.
31 Ιουλίου 2006: Υποβάλλεται σε επέμβασηση στο έντερο όπου πάσχει από καρκίνο. Στην κουβανική τηλεόραση ανακοινώνεται ότι την εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο αδελφός του, Ραούλ.
29 Οκτωβρίου 2007: Κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του «Η ζωή μου» στη Μεγάλη Βρετανία. Βασίζεται σε μια σειρά από συνεντεύξεις που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ιγνάσιο Ραμονέτ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ στις αρχές του 2008.
19 Φεβρουαρίου 2008: Έχοντας ταλαιπωρηθεί από τα σοβαρά προβλήματα υγείας, ανακοινώνει την οριστική αποχώρησή του από την εξουσία μέσω επιστολής που δημοσιεύτηκε στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Granma. Πρόεδρος της Κούβας αναλαμβάνει ο αδελφός του, Ραούλ.
28 Μαρτίου 2016: Με γράμμα του αποφασίζει να κρατήσει αποστάσεις, παρά τη θετική έκβαση που έχουν οι επαφές του Ραούλ Κάστρο με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριου της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, στην Αβάνα. «Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα ακούγοντας τα λόγια αυτά του αμερικανού προέδρου», τονίζει συμπληρώνοντας ότι ο κουβανικός λαός «δεν ξεχνά και δεν έχει ανάγκη από δώρα».
19 Απριλίου 2016: Εκφωνεί εμφανώς συγκινημένος έναν λόγο που μοιάζει αποχαιρετιστήριος, στο συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος. «Σύντομα γίνομαι 90 ετών. Σύντομα θα γίνω σαν όλους τους άλλους. Για όλους έρχεται η σειρά μας. Αυτή ίσως είναι μια από τις τελευταίες φορές που μιλώ σε αυτή την αίθουσα».
*Με πληροφορίες από CNN, Wikipedia, latinalericanhistory.about.com
cnngreece.