Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Πόση ακτινοβολία αντέχει το ανθρώπινο σώμα;

Πόση ακτινοβολία αντέχει το ανθρώπινο σώμα;


Πόση ακτινοβολία αντέχει το ανθρώπινο σώμα;
Υπάρχουν γύρω μας φυσικές και τεχνητές πηγές ακτινοβολίας και μάλιστα ορισμένες από αυτές είναι χρήσιμες και απαραίτητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Ιατρικής.

Μια πηγή ακτινοβολίας που όλοι γνωρίζουμε είναι ο ιατρικός εξοπλισμός της ακτινογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας.
Ποιες είναι οι βασικότερες πηγές ακτινοβολίας γύρω μας και τι συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε καθεμιά από αυτές;

Μορφές και πηγές ακτινοβολίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 80% της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο άνθρωπος σε ετήσια βάση προέρχεται από φυσικές πηγές, επίγειες ή συμπαντικές.
Πρόκειται για ιονίζουσα ακτινοβολία από ραδιενεργά υλικά που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως το Ραδόνιο, ή από ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Ιονίζουσα ακτινοβολία απελευθερώνεται επίσης από διαδικασίες όπως οι ιατρικές εξετάσεις, η εξόρυξη άνθρακα και πετρελαίου αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές.
Η ιονίζουσα ακτινοβολία συνδέεται με βλάβες στο DNA και άλλες βασικές μοριακές δομές στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.
bigstock The radiation icon Radiation 109607252

Επίπεδα ασφαλούς έκθεσης

Οι περισσότεροι επίσημοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προάσπισης της δημόσιας υγείας, όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), συμφωνούν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής ούτε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Ωστόσο, ο μέσος άνθρωπος δεν εκτίθεται καθημερινά και για πολλά χρόνια σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Μάλιστα, η τυπική καθημερινή έκθεση στα διάφορα είδη ακτινοβολίας δεν «καταγράφεται» καν από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η επίδραση της ακτινοβολίας στο σώμα υπολογίζεται σε μονάδες Sievert (Sv). Απλές καθημερινές δραστηριότητες συνεπάγονται έκθεση από 0,05 microsievert (1 μSv = 0,000001 Sv) έως 40 microsievert, ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενδεχομένως απειλή για την υγεία.
Σε περίπτωση έκθεσης λόγω μεμονωμένου συμβάντος, όπως μια πυρηνική έκρηξη, αρνητικές επιπτώσεις διαπιστώνονται στο 1 Sv. Ο θάνατος είναι πιθανός στα 4 Sv χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση και βέβαιος στα 8 Sv, τα οποία θεωρούνται ποσά ασύλληπτα για το μέσο άνθρωπο.
Πηγή: Medical Daily
Διαβάστε επίσης:


Η γυναίκα που είναι αλλεργική στο… ηλεκτρικό ρεύμα!

Η γυναίκα που είναι αλλεργική στο… ηλεκτρικό ρεύμα!
Τις λίγες φορές που αποφασίζει να βγει από το σπίτι της, η Τζάκι Λίνζεϊ καλύπτει πλήρως το σώμα της και το πρόσωπό της.Οι γείτονές της δηλώνουν πως η 50χρονη μοιάζει με... παράφρονα μελισσοκόμο, όμως η ίδια δηλώνει πως η αμφίεση αυτή είναι αναγκαία ώστε να προστατευτεί.
Η γυναίκα ισχυρίζεται ότι είναι αλλεργική στο ηλεκτρικό ρεύμα και έχει αυτο-διαγνωστεί με ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (electromagnetic hypersensitivity - EHS). Υποστηρίζει ότι η έκθεση στο Wi-Fi ή την ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου της προκαλεί συμπτώματα όμοια με αυτά του αναφυλακτικού σοκ.
electromagnetic hypersensitivity 6
Λόγω της (υποτιθέμενης) πάθησης που την ταλαιπωρεί, η Τζάκι αναγκάστηκε να μετακομίσει στην επαρχία, στο Γουίμπορν του Ντόρσετ συγκεκριμένα,
και δεν χρησιμοποιεί κινητό, τηλεόραση ή φορητό υπολογιστή αλλά ούτε οδηγεί. Το βράδυ βλέπει χρησιμοποιώντας κεριά και χρησιμοποιεί κουζίνα υγραερίου για να μαγειρεύει.
electromagnetic hypersensitivity 2
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, η στολή που φορά όταν βγαίνει από το σπίτι διαθέτει ασημένια κλωστή στην πλέξη της ώστε να αντανακλώνται τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που υπάρχουν γύρω της.
Η 50χρονη ζούσε μέχρι πρότινος μια φυσιολογική ζωή. Πριν από οκτώ χρόνια περίπου, άρχισε να εκδηλώνει ζαλάδες, ισχυρούς πόνους στα μάτια και μούδιασμα στα χέρια, όμως οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι της συμβαίνει.
515319c47d9b530ad06088114b225da5 LΔείτε κι αυτό:
Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Αλλεργία στο... κινητό και τον υπολογιστή;
Άρχισε να κάνει τη δική της «έρευνα» και μετά από τρία χρόνια ανακάλυψε την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία.
Η «πάθηση» δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως, όμως η Τζάκι δηλώνει ότι προσβάλλεται όταν οι γιατροί της λένε πως τα συμπτώματα είναι στο μυαλό της.
Ποσοστό έως και 4% του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι πάσχει από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία ή ακτινοευαισθησία. Τα άτομα αυτά εκδηλώνουν συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, πονοκεφάλους, λήθαργο και ναυτία όταν εκτίθενται σε διάφορες ηλεκτρικές συσκευές.
Να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών δεν αναγνωρίζει επισήμως την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία.
Διαβάστε επίσης:
Από ποιες αλλεργίες κινδυνεύετε λόγω... ηλεκτρικής σκούπας

Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Αλλεργία στο… κινητό και τον υπολογιστή;


Ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία: Αλλεργία στο… κινητό και τον υπολογιστή;
Είναι δυνατόν να έχει κάποιος αλλεργία στην... τεχνολογία;
Η λεγόμενη ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS) χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο ασαφούς συμπτωματολογίας έπειτα από την έκθεση σε πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.
Μερικά από τα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι το κοκκίνισμα του δέρματος και το μούδιασμα, η έλλειψη συγκέντρωσης, οι ταχυπαλμίες και η ζαλάδα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών δεν αναγνωρίζει επισήμως την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, η «πάθηση» υπερπροβάλλεται από τα Μέσα χωρίς να παρέχεται η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση. Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες είναι πραγματικά, αποδίδονται σε ψυχολογικά και όχι σε βιολογικά αίτια, αναφέρει το άρθρο των James Rubin και Sir Simon Wessely από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου. Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και ο George Johnson, επιστημονικός συντάκτης των New York Times.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη σειρά του, υπογραμμίζει πως τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία δεν κατατάσσονται σε κανένα επισήμως αναγνωρισμένο σύνδρομο. «Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα διαγνωστικά κριτήρια για την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία ούτε και επιστημονική βάση ώστε να συνδεθούν τα συμπτώματα της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία», αναφέρει το σχετικό πληροφοριακό δελτίο του ΠΟΥ.
Διαβάστε επίσης:
Φούρνος μικροκυμάτων & πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Φούρνος μικροκυμάτων & πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία


Φούρνος μικροκυμάτων & πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία
Πληροφοριακό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την επίδραση αυτών στη δημόσια υγεία. Τα μικροκύματα είναι υψηλής συχνότητας ραδιοκύματα που ανήκουν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, όπως και η ηλιακή ακτινοβολία.
Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων, στα ραντάρ σε βοηθήματα αεροναυτιλίας και ναυσιπλοΐας αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Στην καθημερινή μας ζωή, τα μικροκύματα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητού.
Τα μικροκύματα αντανακλώνται, μεταδίδονται ή απορροφώνται από υλικά με τα οποία έρχονται σε επαφή. Τα μεταλλικά αντικείμενα αντανακλούν πλήρως τα μικροκύματα, ενώ το γυαλί και ορισμένα πλαστικά είναι διαπερατά από αυτό το είδος ραδιοκυμάτων.
Οι τροφές, επειδή περιέχουν νερό, απορροφούν τα μικροκύματα και στη συνέχεια τη μετατρέπουν σε θερμότητα.
Όταν χρησιμοποιείται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ασφαλής και διευκολύνει την παρασκευή ενός γεύματος, κυρίως για να ζεστάνουμε φαγητό.
Ωστόσο, θα πρέπει να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, κυρίως όσον αφορά την έκθεση στα μικροκύματα, τον κίνδυνο εγκαύματος και την επεξεργασία των τροφίμων.
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε τα μικροκύματα να μην διαχέονται εκτός του φούρνου, γι' αυτό και εκπέμπονται μόνο όταν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και το πορτάκι είναι κλειστό.
Πιθανές διαρροές μπορεί να προκύψουν εάν ο φούρνος έχει φθαρεί, είναι πολύ βρώμικος ή έχει τροποποιηθεί. Θα πρέπει λοιπόν να διατηρείτε το φούρνο μικροκυμάτων σε καλή κατάσταση.
Ένα έγκαυμα μπορεί να προκύψει από την άμεση επαφή με δοχείο που έχει θερμανθεί εντός του φούρνου μικροκυμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με αντικείμενα που ζεσταίνουμε στον κανονικό φούρνο ή το μάτι της κουζίνας. Ωστόσο, όταν ζεσταίνουμε υγρά στο φούρνο μικροκυμάτων δεν διαχέονται οι ατμοί όπως όταν ζεσταίνουμε υγρά στο μάτι της κουζίνας, με αποτέλεσμα το δοχείο να υπερθερμαίνεται πιο εύκολα.
Ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται άμεσα με τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Ο ρυθμός θέρμανσης των τροφών εντός του φούρνου μικροκυμάτων εξαρτάται από παράγοντες όπως η ισχύς του φούρνου αλλά και στη σύσταση ενός τροφίμου (περιεκτικότητα σε νερό, πυκνότητα και ποσότητα φαγητού που ζεσταίνουμε).
Τα μικροκύματα δεν διαπερνούν εξίσου καλά μεγάλες ποσότητες φαγητού κι έτσι η θερμότητα δεν διαχέεται ομοιόμορφα. Το φαγητό που δεν έχει ζεσταθεί καλά μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, καθώς δεν σκοτώνονται πιθανώς βλαβεροί μικροοργανισμοί που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό.
Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο του ΠΟΥ, το φαγητό που παρασκευάζεται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι εξίσου ασφαλές και θρεπτικό με το φαγητό που μαγειρεύεται σε συμβατικό φούρνο.
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων είναι ότι τα μικροκύματα διαπερνούν σε μεγαλύτερο βάθος τα τρόφιμα και η θερμότητα διαχέεται ταχύτερα. Έτσι, μειώνεται ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος.
Ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος είναι ότι τα φαγητά που μαγειρεύονται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι «ραδιενεργά». Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Διαβάστε επίσης:

2 σχόλια:

  1. Λοιπόν, μάγκες "φίλοι", ΔΕΝ αναγνωρίζουν ΤΙΠΟΤΑ οι γιατροί. Ως τότε, χαιρετίσματα...
    Υπολογείστε πόση ακτινοβολία έχω φάει για τον καθένα σας, και μετά πέστε μου, Αν μού χρωστάτε!

    Φιλιά και να πηγαίνετε σε εκκλησιές που καίνε λαδάκι, κι όχι λαμπάκια...
    Αλλιώς, καθείστε σπίτι σας.

    Ναι, δεν είναι μόνο αυτές! Θερμόμετρο έχω γίνει, αλλά, ΝΤΕΝ! Ως εδώ!

    ΕΡευνάς μόνος σου τι σ' ενοχλεί, αλλιώς, πας σταθυμαράκια, όπως πήγαν πολλοί, χωρίς να το καταλάβουν.
    Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης δολοφόνοι είναι κι αυτοί που λένε ότι δεν ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή