Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Βρέχει… κούνιες σ” έναν δρόμο στο Λουξεμβούργο

Βρέχει… κούνιες σ” έναν δρόμο στο Λουξεμβούργο
«Η κούνια είναι ένα εύκολα αναγνωρίσιμο αντικείμενο, που ανακαλεί στη μνήμη την παιδική ηλικία αυτές τις μεγάλες καλοκαιρινές μέρες» λέει ο Λουξεμβούργιος καλλιτέχνης Max Mertens.
Εγκατέστησε εκατοντάδες κούνιες πάνω από έναν εμπορικό δρόμο στο Λουξεμβούργο, δίνοντας στους πεζούς τη δυνατότητα μιας καινούργιας εμπειρίας.
Κρέμασε, στον «ουρανό» της οδού Philippe II και της λεωφόρου de la Porte-Neuve, στο κέντρο της πόλης, 450 ξύλινες κούνιες, σε ύψος που δεν μπορούν να τις αγγίξουν οι περαστικοί.Τα σκοινιά από τα οποία κρέμονται είναι σε διάφορα χρώματα, προσελκύοντας τα βλέμματα των περιπατητών σε παιχνίδι.
«Η απλότητα του αντικειμένου έχει έναν άμεσο αντίκτυπο στον θεατή και μια κάποια δύναμη έλξης» πιστεύει ο Mertens για το καινούργιο του έργο, που σηματοδοτεί στροφή στις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του. Μας είχε συνηθίσει σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις με χρήση ηλεκτρονικών, κινητήρων και άλλων συναφών στοιχείων.

Balade au Luxembourg, le 57 : "Swing" les balancoires de Max Mertens

Η εγκατάσταση «Swings» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού που διοργάνωσε η Association Rue Philippe II σε συνεργασία με το Casino of Luxembourg Art Museum και τον δήμο της πόλης. Από τα πέντε projects που υποβλήθηκαν, το «Swings» επιλέχθηκε για να εκτεθεί.
«Εκ νέου οικεία, πολλαπλασιασμένη και τοποθετημένη σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον – κρεμασμένη πάνω από έναν πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης – η κούνια γίνεται ένα παιχνιδιάρικο έργο τέχνης» δηλώνει με σιγουριά ο Max Mertens στην επιθεώρηση Dezeen.
Η εγκατάσταση «Swings» θα παραμείνει στον «ουρανό» έως και τον Αύγουστο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο: